Praktische info

Lid worden

De inschrijving is gratis. Standaard geldt je eID als lidkaart van de bibliotheek, breng deze dus zeker mee als je je komt laten inschrijven. Meer info over het gebruik van je gegevens in ons Bibliotheeksysteem vind je hier.

Ben je jonger dan 14 jaar, dan heb je toelating van je ouders nodig om lid te worden. Vul daarom dit formulier in en breng het mee naar de bib. 

Met je inschrijving ga je akkoord met het bibliotheekreglement en retributiereglement, indien gewenst kan je aan de balie hiervan een afgedrukt exemplaar verkrijgen.
Leerkrachten, scholen en instellingen hebben aangepaste voorwaarden.

Ontlenen

De leentermijn bedraagt 4 weken.
Het lenen van de materialen is gratis. 

Tegelijk kan een lener beschikken over:

  • 5 boeken 
  • 5 strips 
  • 5 tijdschriften 
  • 5 dvd's

Als lid van onze bib kan je gratis e-boeken lenen op je eigen toestel. Hoe je dit kan doen vind je hier. Als je zelf nog geen e-reader hebt, dan kan je er eentje van de bib lenen. Elk toestel bevat een selectie aan titels. Het e-reader reglement kan je hier nalezen.

Verlengen

De materialen kunnen één keer verlengd worden met 4 weken. Verlenging is gratis. Materialen die gereserveerd zijn, kunnen niet verlengd worden.

Verlengen kan online via Mijn Bibliotheek, via e-mail of telefonisch. Vermeld steeds je lenersnummer.

Reserveren

Als een materiaal is uitgeleend kan je dit reserveren. Reserveren kan in de bibliotheek zelf of online via Mijn Bibliotheek. Per reservatie wordt 0,50 euro per materiaal aangerekend. Als het materiaal beschikbaar is krijg je van ons bericht en wordt het gedurende 2 weken ter beschikking gehouden. Bij het niet afhalen van de reservatie worden de kosten alsnog aangerekend.

Interbibliothecair leenverkeer

Werken die niet voorhanden zijn, kunnen in een andere bibliotheek worden aangevraagd. Voor de aanvraag wordt 2,00 euro per materiaal aangerekend.

Kopiëren, scannen en printen

Kopiëren en printen in de bib is mogelijk met het toestel naast de balie. De kostprijs bedraagt:

  • 0,10 euro per A4-bladzijde in zwart-wit
  • 0,50 euro per A4-bladzijde in kleur
  • 0,50 euro per A3-bladzijde in zwart-wit
  • 1 euro per A3-bladzijde in kleur

Scannen van documenten naar een e-mailadres gebeurt ook met het kopietoestel en is gratis.

Publiekscomputers

Je kan gratis gebruik maken van de publiekspc's in de bib. Eerst laat je je registreren aan de balie en ontvang je een account waarmee je de pc's vrij kan gebruiken. Deze pc's zijn geschikt voor internetgebruik en beschikken over Microsoft Office. Het internetreglement kan je hier nalezen.

Open wifi of hotspot

Iedere bezoeker van de bib kan op zijn eigen toestel gratis gebruik maken van de open wifi via Hotspotbibdiest.

Leeszaal

In de leeszaal kunnen de bezoekers referentiewerken, dagbladen en tijdschriften ter plaatse raadplegen, of komen studeren.